Hoe duurzaam is uw lunch?

Er is steeds meer aandacht voor duurzaam voedsel. Dat wil zeggen voedsel dat geproduceerd is met respect voor mens, dier en milieu. Wat houdt dat in en hoe kun je een duurzame keus maken? Wat is bijvoorbeeld beter: een wit broodje kaas of een bruin broodje worst?

Duurzaamheid
Duurzaamheid hangt af van heel veel aspecten. Hoeveel energie er gebruikt is bij de productie van het voedsel bijvoorbeeld, of er bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt en bij dierlijke producten wat de leefomstandigheden van de dieren zijn geweest. Ook de herkomst speelt mee. Komt het eten uit de buurt of van de andere kant van de wereld?
Het is niet zo gemakkelijk om de hele samenleving ineens veel duurzamer te maken. Wel kunt u zelf bij het bereiden en eten van voedsel er op letten om een duurzamere keuze te maken.

Wat kunt u zelf doen?
U kunt al een stuk duurzamer eten door minder te eten. Eet niet meer dan dat u nodig heeft! En eet wel alles op wat u gekocht heeft. Bestel dus niet te veel broodjes voor de lunch. Voedsel weggooien is zeker niet duurzaam.
Daarnaast kunt u beter plantaardige eiwitten eten dan dierlijke eiwitten. Dat wil zeggen niet iedere dag vlees eten en minder zuivelproducten consumeren. En biologisch eten is duurzamer geproduceerd dan niet-biologisch.

Broodje kaas of worst?
Maar als u broodjes voor de lunch bestelt, wat kunt u dan het beste nemen? Dat witte broodje kaas of dat bruine broodje worst? Dat is helaas niet zo gemakkelijk te beantwoorden. Het hangt van heel veel dingen af, onder andere om wat voor soort worst het gaat.
Als u voor vleeswaren kiest, kunt u qua klimaatbelasting beter varken eten dan rund, maar kip is nog beter. Bij kippen wordt voer heel efficiënt omgezet in vlees en ei. Ei als broodbeleg is daarom ook duurzaam.
En kaas? Het produceren van kaas kost heel veel energie en geeft hierdoor bijna even veel klimaatbelasting als rundvlees. Kaas is dus niet zo duurzaam. Dat een bruin of volkoren broodje een betere keuze is dan een wit broodje, is wel duidelijk. Wit brood heeft namelijk meer bewerking nodig en is daardoor minder milieuvriendelijk.

1commentsIn: Uncategorized

Leave a Reply