Soorten brood

In Nederland hebben we een lange traditie van brood eten. Het past in elk moment van de dag, van ontbijt en lunch tot bij de borrel en het diner. In dit blog schenken we daarom aandacht aan het hoofdingrediënt van onze lunch: brood.

Het ontstaan van brood
Hoe oud de voorloper is van het gerezen brood, is niet precies bekend. De prehistorische mens kauwde op zaden en granen. Later ontdekte men dat je in plaats van tussen je kiezen de granen ook tussen stenen kon malen. Met water werd er een papje van gemaakt. Dit papje werd in de zon gedroogd op een hete steen. Daarna ontdekte men dat je het papje ook bij het vuur kon bakken tot een harde koek. Door er op te kauwen, werd de harde koek weer zacht en eetbaar. Luchtig brood werd ontdekt in het oude Egypte. Een slaaf zou een restje verzuurd deeg van de vorige dag aan nieuw deeg hebben toegevoegd. Het zure deeg, desem, deed het nieuwe deeg rijzen, waardoor na het bakken een luchtig brood ontstond.

Gezonde keuze
Brood past perfect in ons dagelijkse voedingspatroon. Het bevat essentiële voedingsstoffen die uw lichaam nodigt heeft om goed te kunnen functioneren. De voedingsvezels uit het brood dragen bij aan een verzadigd gevoel en zorgen ervoor dat de darmen goed werken. Daarnaast bevat brood veel vitamines, met name B-vitamines. Deze zijn onmisbaar voor uw weerstand, energielevel, zenuwstelsel en concentratie. In brood zitten ook veel mineralen, zoals ijzer, jodium, magnesium, fosfor, koper en kalium. Deze mineralen zijn belangrijk voor de groei, sterke botten en spieropbouw. De meest gezonde keuze is volkorenbrood. Dit is gemaakt van de hele graankorrel en bevat alle voedingsstoffen die de graankorrel te bieden heeft.

Maar 4 ingrediënten
De basis ingrediënten voor brood zijn meel/bloem, water, rijsmiddel en zout. Daaraan kunnen andere ingrediënten worden toegevoegd die de kwaliteit en houdbaarheid van het brood verbeteren, zoals broodverbetermiddelen en additieven. En om een specifieke smaak aan een brood te geven, kan de bakker ingrediënten toevoegen als suiker, noten, zaden of vruchten. Globaal genomen verdelen we brood onder in witbrood, bruinbrood, volkorenbrood en meergranenbrood.

Welk brood is uw favoriet? Ontdek in onze Lunch-Bus of online het uitgebreide assortiment broodjes.

Tags: , , 88commentsIn: Uncategorized

Leave a Reply