Waar komt carpaccio vandaan?

Een van de broodjes die bij de Lunch-Bus altijd erg in trek is, is ons broodje carpaccio. Ook zelf zijn we dol op dit Italiaans belegde broodje. Nieuwsgierig als we zijn, gingen we op onderzoek uit. Want waar komt carpaccio eigenlijk vandaan?

Vernoemd naar een schilder?
Naar het schijnt dankt de carpaccio zijn naam aan de Italiaanse schilder Vittore Carpaccio. In 1950 was heel Venetië versierd met rode en witte spandoeken om hem te eren. Hij had er dat jaar een grote tentoonstelling en de schilder stond bekend om zijn gebruik van de kleuren rood en wit.

Harry’s Bar
Destijds was Harry’s Bar een gelegenheid waar veel beroemdheden graag wat kwamen eten en drinken. Onder hen waren Charlie Chaplin en Ernest Hemingway. Ook de Venetiaanse gravin Amalia Nani Mocenigo was hier een veel geziene gast. Zij speelt de hoofdrol in het ontstaan van de carpaccio. Omdat zij bloedarmoede had, gaf de dokter haar advies rauw, rood vlees te eten. Zij verzocht de kok van Harry’s Bar dan ook een gerecht voor haar te maken met rauw vlees.

Inspiratie
De chef-kok van Harry’s bar liet zijn fantasie de vrije loop gaan en ontwikkelde, geïnspireerd door al het wit en rood om hem heen, een schotel bestaande uit zeer dungesneden, rauwe runderlende met een witte saus op basis van mayonaise. Hij vernoemde het gerecht naar de schilder en de eerste carpaccio was een feit. Tot op de dag van vandaag kan je bij Harry’s Bar in Venetië deze originele carpaccio bestellen!

Gelukkig hoeft u niet helemaal naar Italië af te reizen voor een heerlijke carpaccio. Wij beleggen uw broodje carpaccio dagelijks vers, op een broodje naar keuze! Bestel online of kom naar de Lunch-Bus!

Tags: , , , 1commentsIn: Uncategorized

Leave a Reply