Weetjes over de croissant

Op 30 januari is het de dag van de croissant. Tijd om eens stil te staan bij dit heerlijke broodje. Wij hebben 3 weetjes over de croissant voor je op een rijtje gezet.

1. Waar komt de croissant oorspronkelijk vandaan?

In het jaar 1683 werd Wenen (Oostenrijk) belegerd door de Turken. Om de stad ten val te brengen groeven zij tunnels onder de stad door. In de vroege ochtend, toen de bakkers aan het werk waren, sloegen deze bakkers alarm. De Turken waren vervolgens gedwongen om hun biezen te pakken en te vertrekken. Als overwinningssymbool werd een broodje gebakken in de vorm van een halve maan. De halve maan was namelijk de afbeelding die de Turken op hun vlag voerden. En zodoende was de alom bekende croissant geboren.

2. Hoort een croissant recht of krom te zijn?

Van oorsprong maakten bakkers croissants met gewone margarine, dat waren zogenaamde “croissants ordinaires”. Het uiterlijk van die croissants was krom. Dat er later ook rechte croissants werden gemaakt, kwam door rivaliteit tussen bakkers en patissiers onderling. Patissiers maakten namelijk een “croissant au beurre”, met roomboter. Om dat verschil aan te geven, gaven zij die croissants een rechte vorm. Tegenwoordig verwacht je dat elke croissant met roomboter is bereid. Vrijwel alle croissants die je aantreft, bij bakkers of andere winkels, zijn dan ook recht.

3. Hoe herken je een goede croissant?

Een goede croissant, die koud ook lekker is, herken je aan:
• knapperig van buiten en luchtig van binnen
• kruimels tijdens het opeten
• roombotersmaak is duidelijk aanwezig
• Een gebladerde structuur en mooie laagjes.

Het croissantje is dagelijks te verkrijgen in onze bussen en te bestellen in onze webshop.

De Lunch-Bus nog niet bij uw bedrijf?

Wilt u weten of de Lunch-Bus ook op uw bedrijventerrein komen? Neem gerust met ons contactop. Wij kunnen dan gezamenlijk naar de mogelijkheden kijken.


Bronnen:
frenchfoodstories
willemwever
margriet

0commentsIn: Uncategorized

Leave a Reply