Het paasontbijt

Komend weekend is het weer Pasen. Dat vraagt uiteraard om een heerlijk zelfgemaakt paasontbijt. Weet u al wat u komend weekend op tafel zet?

 

Een zelfgemaakt paasbrood

U kunt uiteraard naar de plaatselijke bakker om een heerlijk paasbrood te kopen of de bekende paasstol. Een andere leuke optie is om het zelf te gaan maken. Een paasbrood maken begint al met de voorpret en hoe trots kunt u op uzelf zijn als u dit heerlijk zelf gemaakte brood tijdens het paasontbijt kunt presenteren.

Bekijk hier hoe u zelf een paasbrood kunt maken.

Een eitje hoort erbij

Of het nu gaat om een heerlijke Eggs Benedict of een normaal gebakken eitje, een eitje gaat er bij de gemiddelde Nederlander ‘s ochtends altijd wel in. Tijdens de Pasen mogen ze al helemaal niet ontbreken en daarom zetten wij onze favoriete tips voor u op een rijtje.

Gekookt ei

Een gekookt ei is simpel, maar eigenlijk altijd goed. Maar hoe kookt u een ei nu op een manier dat het precies goed is? Uiteraard is precies goed een persoonlijke keuze. Hier gaan we uit van een zachtgekookt ei, waarbij het eiwit mooi gestold is en het eigeel nog zacht (wel warm). De testkokers van America’s Test Kitchen probeerden zes (!) wekenlang allerlei verschillende methodes uit. En uiteindelijk vonden ze de ideale truc.

  1. Kook de eieren in weinig water, de ideale hoeveelheid water is een laag van zo’n 1,25 cm in uw kookpan. De eieren staan dan nog onder water, maar dat heeft te maken met tip 2.
  2. Doe een deksel op je pan. Het kokende water geeft veel stoom en deze stoom maakt de eieren zo perfect.
  3. Kook de eieren 6,5 minuut dit is de ideale tijd voor medium-grote eieren. Bij grote eieren wellicht ietsje langer.
  4. Spoel de eieren na het koken 30 seconden onder koud water. Opdienen en genieten maar!

Gekleurde eieren

Waarom eten we gekleurde paaseieren? De eieren vinden al hun oorsprong in het Heidense Paasfeest. Eieren zijn het teken van een nieuw begin, vruchtbaarheid, de opstanding. Alle gebruiken die we rond de Pasen kennen, zoals het schilderen van eieren, zijn bedoeld om het leven en de vruchtbaarheid te bevorderen.

De heldere kleuren, waarin de eieren geschilderd worden, zijn een weerspiegeling van het zonlicht en de lente.

Het verstoppen van de eieren heeft dus te maken met de paashaas. Vroeger was er een oude traditie om eieren te begraven om deze vruchtbaar te maken. Ze werden dus niet zozeer verstopt, dit is later pas ontstaan.

De katholieken onthouden zich in de vaste periode (de tijd voor de Pasen), van zuivel en vlees, ook eieren worden in deze periode niet gegeten. Aan het eind van de vaste periode die 40 dagen duurt, lag er vroeger een stapeltje eieren dat dan gegeten mocht gaan worden. Vandaar misschien wel de vele eieren met Pasen.

Over Lunch-Bus

Wilt u weten waar wij rijden met de Lunch-Bus voor en na de Pasen? Check het op onze website.

0commentsIn: Uncategorized

Leave a Reply